Weganizm – świadomy wybór

Kuchnia wegańska to nie tylko jarmuż. To bardzo kreatywna kuchnia – bez produktów pochodzenia zwierzęcego, ale za to z wielką mocą.

Dlaczego weganizm?

Dieta wegańska opiera się wyłącznie na produktach roślinnych i wolnych od produktów pochodzenia zwierzęcego.
Większość wegan ceni fakt, że wolno im jeść wszystko (i świadomie i dobrowolnie rezygnować z niektórych produktów). Odrzucają produkty pochodzenia zwierzęcego z własnej woli i różnych powodów. Przeważnie ze współczucia dla zwierząt, ze względów zdrowotnych lub w celu ochrony klimatu i środowiska.

Zdrowy weganizm

Osoby przestrzegające diety wegańskiej często czują się sprawniejsze i zdrowsze. Weganie na ogół mają prawidłowe ciśnienie krwi, masę ciała, mniej chorób sercowo-naczyniowych i dłuższe życie. Ponadto są mniej podatni na zachorowanie na raka.

Wyzwania wegetariańskiej kuchni dla smakoszy

Prawidłowe odżywianie na diecie wegańskiej wymaga dużej wiedzy i przygotowania. Trzeba wiedzieć, jakich składników dostarczać organizmowi.


Tylko dobrze skomponowany jadłospis pozwoli się cieszyć zdrowiem.
Skąd brać taką wiedzę? Jest masa publikacji na ten temat, natomiast przepisy na potrawy można znaleźć chociażby w internecie.
Jadłonomia to blog poświęcony kuchni wege, kopalnia przepisów na dania ciepłe, zimne i słodkości.

Wersję książkową przepisów znajda państwo na tej stronie: https://rewolucja.co.uk/9788363696351/jadlonomia-kuchnia-roslinna-100-przepisow-nie-tylko-dla-wegan

Dodaj komentarz